Lokale pod restauracje – wysokie ceny i czynsze w dużych miastach

Lokale gastronomiczne okazują się jednymi z najdroższych zarówno na rynku najmu jak i przy sprzedaży. W dużych miastach ceny w najlepszych lokalizacjach sięgają nawet 20 tysięcy złotych za metr kwadratowy. Stawki najmu z kolei przekraczają 100 zł/mwk./mies. Dla kupujących i najemców podstawowe znaczenie oprócz dobrej lokalizacji ma również ekspozycja, możliwość uruchomienia ogródka oraz wyposażenie.

Polski rynek gastronomiczny sukcesywnie poprawia swoje przychody. Z danych GUS wynika, że te od 2000 roku wzrosły o 2/3 z 15 do 25 miliardów złotych. Polacy coraz częściej jedzą poza domem, co generuje popyt na dobre nieruchomości pod gastronomię.
Liczy się przede wszystkim lokalizacja. Najwięcej klientów mają restauracje w dużych miastach, tu też najczęściej ludzie rezygnują z gotowania, by stołować się na mieście. Stąd też najwyższe wyceny, zwłaszcza w miejscach, które gwarantują rynkowy sukces, tzn. przy dużych ciągach komunikacyjnych, w zabytkowych centrach miast, przy głównych ulicach handlowych.

Rekordowe wyceny z WGN dla lokalizacji takich jak Wrocław, czy Kraków to około 15 – 23 tysięcy złotych za metr kwadratowy lokalu gastronomicznego. Oczywiście chodzi o ścisłe centrum – okolice Rynku, starówkę itp.

Za przeciętne metraże 150 -300 mkw. trzeba płacić nawet od 2 do 8 mln zł. Oczywiście chodzi o najbardziej prestiżowe obiekty.

Przeciętne ceny metra kwadratowego dla dużych miast to od 6 tysięcy (Wrocław, Kraków) do 8 tysięcy złotych (Warszawa). Drogie są również lokale gastronomiczne w miejscowościach turystycznych nad Bałtykiem i w górach. Przykładowo – za najlepsze nieruchomości przy promenadzie w Mielnie trzeba płacić nawet 13 tysięcy złotych/ mkw. W Kołobrzegu na starówce będzie to około 8 tysięcy.

Zupełnie inaczej kształtują się ceny w miastach małych i średnich, do 100 tysięcy mieszkańców. Tutaj zazwyczaj stawki ofertowe nie przekraczają 4 tysięcy od metra. Za gorsze lokalizacje nie płaci się więcej niż 2 tysiące złotych/ mkw.

Jakie lokale pod restauracje są w cenie? Poza dobrym położeniem liczy się również pełne wyposażenie, stan techniczny, potwierdzona rentowność, możliwość aranżacji przestrzeni, odpowiednia ekspozycja (duże przeszklenia od strony ulicy, możliwość organizacji ogródka piwnego, altana itp.). Z obserwacji cen ofertowych w WGN wynika też, że klienci wyżej wyceniają nieruchomości na parterze budynku z wejściem od ulicy, niż np. w piwnicach. Wyższe wyceny uzyskują też lokale przeznaczone typowo pod restauracje, niż te które pełniły funkcję pubu, czy dyskoteki.

Średnie ceny najmu metra kwadratowego w dużych miastach wynoszą obecnie w WGN około 70 zł miesięcznie. W mniejszych miejscowościach jest to nie więcej niż 30 zł, z kolei najlepsze lokale w centrach dużych miast kosztują powyżej 100 zł miesięcznie od metra kwadratowego. We Wrocławiu za lokale w Rynku płaci się nawet 200 zł czynszu miesięcznie. W Warszawie ceny najmu sięgają 300 zł.

Jak już mówiliśmy – na tym tle zupełnie inaczej cenowo wypada tzw. prowincja, gdzie górna granica czynszów najczęściej sięga 30 – 40 zł od metra kwadratowego, natomiast lokale w gorszym położeniu, w małych miastach zazwyczaj są wyceniane na nie więcej niż 20 zł za metr.

Jak będą kształtować się ceny nieruchomości pod gastronomię? Na razie wszystko wskazuje na to, że koniunktura w tej branży się utrzyma. Przychody rosną z roku na rok, a polska branża restauracyjna ciągle goni rozwinięty Zachód. Wydaje się, że mimo ostrej konkurencji, rynek nie jest jeszcze wystarczająco nasycony, co będzie generować walkę najemców i kupujących o najlepsze lokale.

Iwona Hryncewicz

Data publikacji: 29 grudnia 2014
Print Friendly, PDF & Email